duminică, 23 octombrie 2011

Taste of England: Prajitura Battenberg [*lacto-ovo-vegetarian]

         Se spune ca prajitura Battenberg (sau Battenburg - cum am gasit-o in cartile lui Mary Berry) a fost servita pentru prima data in anul 1884 in cinstea casatoriei printesei Victoria (nepoata reginei Victoria) cu printul Louis de Battenberg. Reteta originala are blaturile roz si galbene, unite cu gem de caise, iar cele patru patrate ii reprezinta pe cei patru printi de Battenberg: Louis, Alexander, Henry si Francis Joseph. Sursa: Wikipedia.
        Varianta cu nuca si cafea am vazut-o prima data in emisiunea "The great British Bake-off" pe BBC2 iar apoi am gasit-o intr-o carte pe care am cumparat-o recent - o compilatie de retete dulci si sarate care mai de care mai imbietoare purtand semnatura lui Mary Berry si Paul Hollywood. 
        Prajitura Battenberg este o prajitura cu arome fine si intense, care se potriveste de minune cu o cafea tare si poate incheia cu succes un pranz festiv. 

        Cantitatile sunt pentru o tava patrata, cu latura de 20 cm, iar prajitura rezultata este suficienta pentru 4 - 6 persoane (depinde cat sunteti de pofticiosi :d).

Ingrediente:
pentru blaturi:
100 grame unt nesarat
100 grame zahar fin
doua oua (la temperatura camerei)
100 grame faina cu agent de crestere
jumatate de lingurita praf de copt
50 grame migdale macinate
cateva picaturi de extract de vanilie
3 lingurite de lapte
o lingurita si jumatate de granule de ness
25 grame samburi de nuca tocati marunt

pentru crema:
100 grame zahar pudra
40 grame unt nesarat
jumatate de lingurita de granule de ness
o lingurita si jumatate de lapte

pentru finisare:
225 grame marzipan alb
cativa samburi de nuca

        Metoda de preparare este relativ simpla, insa necesita o mare atentie la detalii. 
        Preincalzim cuptorul la 160 de grade.
       Pregatim tava: se unge cu unt pentru ca hartia de copt sa se aseze bine. Se taie o bucata de hartie de copt cu dimensiunile de 20x28cm, care se indoaie la mijloc si se aseaza in tava ca in inaginea de mai jos. Pentru a avea blaturi perfecte, verificati ca hartia sa fie bine asezata in tava, pe margini si la colturi, iar mijlocul sa stea drept.


       Punem intr-un castron untul, zaharul, ouale, faina, praful de copt si migdalele macinate si amestecam cu o lingura de lemn timp de doua - trei minute, pana cand obtinem o compozitie omogena, usor mai deschisa la culoare si putin lucioasa. 


Impartim aluatul in doua parti egale si il mutam in doua castronele:
- in primul castronel adaugam vanilia si o lingurita si jumatate de lapte
- in al doilea castronel adaugam granulele de ness dizolvate in laptele ramas si samburii de nuca tocati marunt
Asezam compozitia in tava si finisam bine pe la colturi si pe margini pentru ca aluatul sa se intinda uniform. Introducem tava in cuptorul preincalzit (160 grade) pentru 35-40 de minute. 


        Cand blaturile sunt coapte, scoatem tava din cuptor, lasam la racit in tava aproximativ 5 minute, dupa care scoatem blaturile din tava si le asezam pe un grilaj. E bine sa folosim un grilaj, pentru ca blaturile sunt destul de umede, iar daca raman pe hartia de copt sau in tava este posibil sa se inmoaie prea tare.        
        Eu am apreciat "din ochi" cand am impartit compozitia in doua si cred ca am pus putin mai mult intr-o parte, pentru ca blatul galben mi-a iesit putin mai inalt decat cel maro. Data viitoare o sa folosesc cantarul, ceea ce va sfatuiesc si pe voi - pentru rezultate perfecte!
        Cand blaturile sunt reci, le taiem in jumatate, pe lungime (din nou, data viitoare folosesc un liniar) si indepartam marginile cu ajutorul unui cutit foarte ascutit.

                                      

        Crema este cat se poate de simpla: frecam untul cu zaharul pudra si cu granulele de ness dizolvate in lapte pana cand obtinem o compozitie omogena. 
                                           
                                             

        Pentru a asambla prajitura, unim bucatile de blat cu crema, punand un strat final de crema deasupra. 

                                     

        Intindem foaia de marzipan pe o suprafata curata si invelim prajitura in marzipan. Decoram cu samburi de nuca si cu zahar pudra. 
        Pentru a servi, taiem felii cu grosimea de aproximativ 2 centimentri. 

                                                 
Se serveste alaturi de o cafea tare!
Enjoy!

26 de comentarii:

  1. Minunata, insa n-am tava 20x20 si nu-mi place martipanul. Asa ca o sa ma delectez doar cu pozele tale :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bunatate!!!Un adevarat deliciu!Pupici si o seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Edith, multumesc de vizita :)
    ...asa e cu martipanul - ori il iubesti, ori nu-ti place deloc :p
    Eu l-am tot "testat" pana am ajuns sa-l iubesc, insa acum a fost prima data cand l-am si "lucrat" - si pot sa spun ca am avut ceva batai de cap pana l-am intins :))
    Pupici si o seara minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Licuta, multumesc si bine ai venit prin "bucataria" mea, ma bucur tare mult ca ti-a placut prajiturica :)
    Pupici si o seara minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte bine arata prajitura, iar eu sunt fan martipan. Notat reteta, merci! pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasa prajitura si la fel este si povestioara! Mie imi place mult martipanul dar inca n-am avut curajul sa lucrez cu el :P Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. de cand ma chinui sa inteleg modul, adica procedeul tehnologic al realizari acestei savuroase prajituri.
    iti multumesc din suflet pt foto si explicatiile amanuntite, imi vor fi de un real folos.
    cum martipan nu cred ca voi gasi prea curind pe aici prin iasi, trebuie sa gasesc un alt mod de a o inveli...
    ersi fain inca o data...pupicisi seara faina

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte interesanta reteta si arata super.Oare daca in loc de unt as folosi unt de cocos aromat,crezi ca ar merge?O seara frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte interesanta prajiturica;la prima vedere,am crezut ca ti-a trebuit o jumatate de zi dar m-am inselat;FELICITARI!o prajitura cu adevarat regala iar gustul este pe masura;voi incerca si eu sa vad ce-mi iese!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Tare ochioasa e prajitura ta! Felicitari pentru prezentare!

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc Liana, sigur o sa iti placa reteta!
    Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  12. Antonina draga, sa stii ca si la mine a fost prima data cand am lucrat cu martipan si recunosc ca mi-a fost cam teama. Am citit ca este foarte important ca planul de lucru sa fie foarte uscat si curat, orice strop de apa ar putea lasa urme iar eventuale firmituri ar putea strica aspectul final...
    Nu mi-a iesit nici mie perfect, dar cred ca cu timpul si cu mai multa practica o sa am rezultate mai bune in viitor :p
    Pupici :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Cu drag Alice, ma bucur ca iti sunt de folos pozele si explicatiile :)
    Sper totusi sa gasesti martipan in Iasi, daca nu - sa ai inspiratie maxima in a gasi o varianta de inlocuire - incearca eventual cu o pasta de zahar ;)
    pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc pentru vizita KaBea si ma bucur ca iti place prajiturica :)
    Cred ca poti incerca si cu unt de cocos, eu sincera sa fiu nu l-am folosit niciodata, insa chiar suna interesant ;)
    Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  15. Lulu draguta, chiar ca e gustoasa prajiturica asta. Iti tin pumnii sa iti iasa bine-bine!
    Te pup si te astept sa imi spui daca ti-a placut :*

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc Alexandrina!
    Pupici si imbratisari :*

    RăspundețiȘtergere
  17. ce bine arata! mi-e cam pofta pe martzipanul acela :)

    RăspundețiȘtergere
  18. ce minunatie! arata spectaculos, si totusi nu pare greu de facut!

    RăspundețiȘtergere
  19. Finuta aceasta prajitura si elegant prezentata!O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  20. nu e greu, Zazuza, deloc, doar martipanul acela ce mai iti poate da batai de cap, in rest e "piece of cake" :)

    RăspundețiȘtergere
  21. multumesc Flory, o zi frumoasa si tie! Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  22. Prajitura arata foarte bine! Sigur o voi incerca! Felicitari pentru blog!

    RăspundețiȘtergere
  23. e tare faina reteta asta si sigur am s-o incerc !

    RăspundețiȘtergere
  24. Va multumesc dragele mele si va astept sa imi spuneti cum v-a iesit prajiturica :)
    Pupici si imbratisari :*

    RăspundețiȘtergere
  25. Arata foarte bine si am si trecut-o la favorite...nota zece.

    RăspundețiȘtergere
  26. Multumesc din suflet, Grigoras! Pupici! :*

    RăspundețiȘtergere