sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Taste of England: Sticky toffee pudding [*lacto-ovo-vegetarian]

        Am vrut neaparat sa postez acest desert astazi, de ziua mamei mele - o adevarata experta in torturi si prajituri de casa - si de la care inca mai am multe de invatat in materie de prajituri.  Asadar: La multi ani mama, this one is for you!
        Sticky toffee pudding este un desert clasic in bucataria britanica, constand intr-un blat lipicios, acoperit cu sos caramel si servit cu budinca sau inghetata de vanilie. Este un desert simplu de preparat, din categoria "comfort food" pe care cu siguranta il veti indragi, mai ales in serile lungi de iarna. 
        

        Cum spuneam, metoda de preparare e simpla de tot, iar pentru o tava de marime medie avem nevoie de urmatoarele 
ingrediente:

pentru blat:
175 grame curmale fara samburi, taiate bucati
o lingurita de bicarbonat de sodiu
300 mililitri apa clocotita
50 grame unt nesarat
80 grame zahar alb fin
80 grame zahar brun tip Muscovado
doua oua
175 grame faina
o lingurita de praf de copt
un praf de cuisoare (sau scortisoara)
75 grame nuci prajite si taiate in bucatele
un praf de sare

pentru sos:
115 grame unt nesarat
75 grame zahar alb
40 grame zahar brun tip Muscovado
140 ml smantana dulce pentru gatit
un praf de sare

pentru "garnitura":
budinca de vanilie sau inghetata de vanilie

        Cateva precizari inainte de a trece la descrierea metodei de preparare: 
- reteta originala nu contine nuci, eu le-am adaugat pentru ca imi plac foarte mult si i-au dat un gust special
- zaharul brun Muscovado este un tip de zahar nerafinat, foarte inchis la culoare, cu cristale mici-mici si fine, usor umed. Daca nu il gasiti prin magazinele din Romania, il puteti inlocui cu orice alt tip de zahar brun.



        Incepem prin a preincalzi cuptorul la 180 de grade si pregatim sosul:
Se pun toate ingredientele pentru sos intr-o craticioara si se pun pe aragaz la foc mic, amestecand incet, pana cand untul incepe sa se topeasca. Dupa ce untul este topit in totalitate, se da focul mai mare si se lasa sa fiarba pentru aproximativ 4 minute, pana cand sosul se ingroasa, amestecand din cand in cand.




        Cand sosul este gata, il luam de pe foc, turnam aproximativ jumatate din cantitate pe fundul tavii de copt (eu am folosit un vas yena de marime medie), lasam sa se raceasca putin si introducem tava in frigider pana cand preparam compozitia pentru blat.
        Intre timp, punem curmalele intr-un vas, adaugam apa clocotita si bicarbonatul si acoperim cu un capac, pentru a lasa curmalele sa se inmoaie.
        Pentru a prepara blatul:
        Intr-un castron ametecam untul cu zaharul pana cand se omogenizeaza si rezulta o compozitie cremoasa. 


        Adaugam ouale batute, treptat, putin cate putin, amestecand cu grija pana se incorporeaza in totalitate. Este important sa nu punem intreaga cantitate de oua deodata, pentru ca riscam sa se taie compozitia. 



         Dupa ce s-au incorporat ouale, se adauga faina, praful de copt, praful de cuisoare si un praf de sare,  amestecand in continuare cu o lingura de lemn. 


        La final, adaugam nucile si curmalele impreuna cu apa in care au stat si amestecam compzitia pentru a se omogeniza. Compozitia finala va fi destul de lichida, insa tocmai din acest motiv blatul va iesi lipicios, de unde si numele acestui minunat desert. Turnam compozitia in vasul de copt si dam la cuptor pentru 40 de minute.

        Pentru servire, incalzim sosul de caramel, turnam din belsug peste o bucata generoasa de blat si asezam alaturi o cupa cu inghetata de vanilie. Este delicios!!!!


Enjoy! 

14 comentarii:

  1. Un adevarat deliciu!!Pup si la multi ani mamei tale!

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc din suflet Licuta! pupici multi! :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Demential! frumoasa prezentare! :*
    La multi ani mamei tale!

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc Andreea, esti o draguta! pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc din suflet pentru urare si cuvintele frumoase pe care le-ai scris.Toti invitatii au fost placut impresionati de surpriza pe care mi-ai pregatit-o

    mama

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu placere, draga mama! Pupici! :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce grozav arata."La multi ani" si multa sanatate mamei tale.te pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. la multi ani mamei! arata senzational. cand termin regimul, ma apuc de oale si ingrediente ca sa iasa si la mine in bucatarie minunea asta.yummmiiii!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu siguranta un desert minunat! La multi ani mamei tale!

    RăspundețiȘtergere
  10. Te-ai intrecut pe tine!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. la multi ani mamei tale. se vede ca te-a invatat bine. Ai facut o prajitura minunata! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. sa traiasca mama ta la multi ani! asta-i o prajitura de incercat!

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc tuturor pentru urari.Va imbratisez si va pup cu mult drag. De cand mi-ai dedicat aceasta minumata prajitura imi tot ploua in gura si ploua si ploua.......


    multi pupici de la mama si tata

    RăspundețiȘtergere
  14. Dragele mele, va multumesc din suflet!
    Va pup si va imbratisez cu drag! :* :* :*

    RăspundețiȘtergere