miercuri, 14 decembrie 2011

Deserturi festive: Brandy snaps [*lacto-vegetarian]


        Daca pe langa traditionalele dulciuri de sarbatori doriti sa pregatiti si ceva inedit, va recomand aceste delicioase "Brandy snaps": sunt fine, delicate, sunt ideale pentru cei care tin la silueta si se potrivesc de minune cu un pahar de coniac bun, cu o muzica veche si cu lumina lumanarilor ori a luminitelor din pomul de Craciun.
        Cu aceasta reteta particip la concursul organizat de site-ul divahair.ro - sectiunea "Retete dulciuri", concurs sponsorisat de Dmail - idei utile, cadouri originale, asa ca daca v-a placut, va invit sa o dati un like paginii de facebook DivaHair si sa votati reteta mea la acest link . Regulamentul concursului poate fi gasit aici.


        Pentru aceasta reteta m-am inspirat din cartile lui Mary Berry - un nume de referinta in bucataria britanica, o doamna pe care eu o admir foarte mult si care ma va inspira inca multa vreme de acum incolo. 
        Reteta este aparent simpla, insa e destul de migaloasa si necesita in special o foarte mare atentie la detalii, iar daca patiti ca mine si prima tava este un adevarat dezastru, va incurajez sa nu renuntati si sa pregatiti si a doua tava si a treia, pana cand veti avea rezultatul dorit. 
        Pentru 6-8 portii avem nevoie de urmatoarele:

Ingrediente:
- 50 grame unt nesarat
- 50 grame zahar brun tip demerara
- 50 grame sirop auriu (golden syrup)
- 50 grame faina
- jumatate de lingurita praf de ghimbir
- jumatate de lingurita zeama de lamaie
- 300 ml frisca lichida si 50 grame zahar - pentru umplutura


        Pentru inceput preincalzim cuptorul la 180 grade.
        Intr-o craticioara cu fundul cat mai gros, punem untul, zaharul si siropul (eu am folosit sirop de artar, desi in reteta originala era prevazut golden syrup) si lasam pe aragaz la foc foarte mic, amestecand din cand in cand, pana cand untul si zaharul s-au topit complet (aproximativ 15 minute). Amestecul nu trebuie sa ajunga sa dea in clocot pentru ca se va cristaliza, de aceea este important sa mentinem focul cat mai mic.


        Cand zaharul si untul s-au topit, luam cratita de pe foc, o lasam sa se racoreasca pentru cateva minute, iar apoi adaugam faina si pudra de ghimbir, amestecam pana se omogenizeaza iar in final adaugam zeama de lamaie. Mie mi-a iesit o compozitie destul de groasa, aproape de consistenta plastilinei, insa daca va iese mai moale e in regula si asa. 
     Luati cate o lingurita din compozitie si asezati o gramajoara pe tava tapetata cu hartie de copt. Puneti cate 4 gramajoare intr-o tava si lasati aproximativ 7-8 centimetri intre gramajoare. 


          Pentru ca aluatul meu a fost mai tare, am format mici mingiute pe care apoi le-am aplatizat cu podul palmei pana cand au devenit subtiri ca o foita.


        Lasam la cuptor pentru aproximativ 10 - 15 minute sau pana cand gramajoarele si-au dublat suprafata, au capatat o culoare aurie inchisa si au un aspect dantelat. In acest moment, scoatem tava din cuptor si lasam la racit pentru 3-4 minute. 


        Cata vreme biscuitii sunt inca calzi, ii rulam pe manerul unei linguri de lemn iar apoi ii asezam pe un grilaj pentru a se raci complet. Este o perioada foarte scurta in care biscuitii pot fi rulati, daca se racesc prea tare devin casanti si se vor rupe la rulare, de aceea aveti nevoie de putina indemanare si practica pana cand veti avea rezultate perfecte. Daca biscuitii s-au racit prea tare, introduceti-i in cuptor pentru inca cateva secunde si vor deveni din nou moi. 
        Daca ati patit ca mine si v-ati trezit cu o prima tava de biscuiti prea grosi pentru a fi rulati, rupeti-i in bucatele si amestecati-i cu o inghetata de vanilie - ii dau un gust deosebit :).



        Dupa ce biscuitii s-au racit, batem frisca cu zaharul pana cand devine spumoasa, si umplem biscutii cu frisca cu ajutorul unui con.


         Servim alaturi de un pahar de brandy, acompaniat de o muzica buna si de prieteni vechi sau noi :)


Enjoy!

12 comentarii:

  1. Ce delicat si apetisant arata! Par destul de time consuming, dar sunt sigura ca merita :) Felicitari pt blog, tocmai ce te-am descoperit!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu gãtesc mult cu acest sirop, imi place reteta ta,baftã:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Speciali si deosebiti...mult succes !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt o grozavie! Tare as manca si eu vreo 3 -4 ;) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Dragele mele, ma bucur din suflet ca va place reteta, eram asa de dezamagita dupa prima tava incat am fost pe punctul de a renunta. Acum ma bucur ca am insistat, chiar a meritat tot efortul :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Tare bine arata si cred ca sunt tare delicioase!!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata grozav,delicate si apetisante!Bafta,pupici!

    RăspundețiȘtergere
  8. siropul ala auriu o fi sirop de artar?sau miere diluata cu apa?

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga mea Pansy, din cate stiu eu, siropul auriu e un sirop din trestie de zahar, obtinut in etapa de rafinare a zaharului, e foarte popular in Anglia si are aceeasi consistenta ca mierea. Eu chiar n-am avut sirop auriu prin bucatarie cand m-am apucat de reteta asta asa ca l-am inlocuit cu sirop de artar, care la fel, are aceeasi consistenta, poate nu chiar asa de dens ca mierea...
    Ma gandesc ca daca n-ai de nici care, ai putea incerca sa inlocuiesti cu miere diluata cu putina apa... vezi ce iese :)

    RăspundețiȘtergere