duminică, 25 septembrie 2011

Taste of Italia: Tagliatele cu nuci si gorgonzola [*lacto-vegetarian]

          Nu stiu altii cum sunt, dar eu fara paste chiar ca n-as putea trai. Si fara parmigiano. Si fara gorgonzola. Si ar mai fi cateva, dar n-o sa le insir pe toate acum :). Dar sa revenim la paste. Tagliatelele sunt printre preferatele mele, alaturi de lasagne si clasicele spaghetti. Nu ma dau la o parte nici de la o portie de paste scurte (penne, farfalle, coniglie sau alte varietati), iar cand vine vorba de ravioli... deja imi lasa gura apa! 
      Inspirata de culorile toamnei, aseara am facut aceste minunate tagliatele in tonuri de verde si maro, cu un sos fin si cremos de gorgonzola si cu miez de nuca: un deliciu! Ar fi mers de minune acompaniate de un pahar de vin rosu, sec, asa cum bine sugera cineva, dar daca n-am avut - au fost bune si fara, oricum data viitoare promit ca nu se mai intampla! 

sâmbătă, 24 septembrie 2011

Chocolate cookies [*lacto-ovo-vegetarian]

           Avertisment: do not try these at home if you are on diet! 
        Cu alte cuvinte, daca v-ati apucat deja de dieta, cu gandul ca veti avea o talie de invidiat in noaptea de Anul Nou, acest post nu este pentru voi.  Desigur, eu nu intru in categoria de mai sus, deoarece, asa cum am mai spus-o in repetate randuri, dieta o incep de luni!
      Pana atunci, am sa ma rasfat cu aceste fursecuri de-a dreptul decadente, cu un continut atat de mare de ciocolata, incat mi-e teama ca daca s-ar afla - ar putea fi declarate ilegale. Am sa impartasesc totusi cu voi aceasta reteta pentru ca stiu ca o data ce o veti incerca, o veti pastra numai pentru voi, inchisa intr-un cufar secret si nu o veti dezvalui nici macar celor mai bune prietene :)


Asadar, pentru aproximativ 15 cookies avem nevoie de urmatoarele:
Ingrediente:
125 grame ciocolata neagra
150 grame faina
30 grame cacao 
o lingurita bicarbonat
jumatate de lingurita de sare
125 grame unt
75 grame zahar brun
50 grame zahar alb
1 lingurita esenta de vanilie
un ou
350 grame ciocolata maruntita 


Metoda de preparare:
Se incinge cuptorul la 170 grade.
Cele 125 grame de ciocolata se topesc pe bain-marie.
Intr-un castron se amesteca ingredientele solide: faina, cacao, sare si bicarbonat. 


        Separat, intr-un alt castron se freaca untul cu zaharul alb si cu zaharul brun, iar apoi se incorporeaza incet ciocolata topita, esenta de vanilie si oul. Se amesteca bine cu o lingura de lemn sau cu mixerul pana cand se incorporeaza bine oul si rezulta o compozitie cremoasa. In final, se adauga treptat ingredientele uscate, amestecand usor cu o lingura de lemn.
          Cand compozitia este omogena, adaugam ciocolata taiata marunt. 



         Pentru a pune la cuptor, luam gramajoare din aluat cu ajutorul unei linguri si le asezam in tava unsa cu unt si tapetata usor cu faina, sau mai bine acoperita cu o hartie de copt. Nu trebuie sa dam forma fursecurilor, se vor "aseza" ele singure in timpul coacerii. Lasam o distanta de 3-4 centimetri intre gramajoare, nu le inghesuim, chiar daca trebuie sa coacem mai multe transe. Intr-o tava obisnuita mie mi-au incaput 6 gramajoare. Lasam la cuptorul incins la 170 grade pentru 20 de minute. Verificam fursecurile daca sunt coapte cu ajitorul unei scobitori - care trebuie sa iasa semi-uda si fara aluat lipit pe ea. Chiar daca vi se pare ca fursecurile sunt prea moi, scoateti-le totusi din cuptor, pentru ca ele se vor intari cand sunt reci. 
        Cand fursecurile sunt coapte, le scoatem din cuptor, le lasam in tava pentru inca 10 minute, dupa care le scoatem pe un grilaj si le lasam la racit. 





Se servesc alaturi de un pahar mare cu lapte rece.

Enjoy!

duminică, 18 septembrie 2011

Vanilla cupcakes

        Dupa o saptamana lunga si obositoare nimic nu poate fi mai reconfortant decat o dimineata tarzie de duminica scaldata in soare, cu aroma de cafea si parfum de vanilie! Asa ca nu mai stati pe ganduri, invitati-va prietenele la o sueta si rasfatati-va cu o cafea buna si cu aceste minunate prajiturici pufoase, cu crema fina si aromata! Desigur ca printe subiectele de discutie vor fi si cele legate de dieta si sport, insa, nu-i asa, de sport si dieta ne apucam de luni, ca doar' cine a mai auzit sa incepi dieta duminica?

  
        Dar acum gata cu palavrageala, hai sa ne apucam de treaba! Pentru 12 cupcakes avem nevoie de urmatoarele:
Ingrediente:
pentru blat:
112 grame faina cu agent de crestere (self raising flour)
112 grame zahar
112 grame unt
doua oua
o lingurita de esenta de vanilie
pentru crema:
500 grame zahar pudra
250 grame unt
o lingurita de esenta de vanilie
o lingura de apa
pentru decor:
zahar colorat sau orice va trece prin cap :)

         Metoda de preparare e atat de simpla incat sigur o sa mai repetati aceasta reteta de multe ori. 
        Asadar, pentru blat: se pune untul intr-un castron si se introduce in cuptorul cu microunde pentru a se topi timp de 30 de secunde. Intr-un castron se cerne faina, se adauga zaharul, apoi ouale, untul topit si esenta de vanilie si se amesteca bine cu o lingura de lemn sau cu mixerul. Apoi, cu o lingura, punem compozitia in formele de hartie, umplandu-le cam pe trei sferturi. Introducem in cuptorul incins la 180 de grade timp de aproximativ 15 minute. Verificam daca aluatul este copt cu ajutorul unei scobitori pe care o introducem in mijloc - si daca aceasta iese curata - atunci putem scoate tava din cuptor. 

     
        Intre timp pregatim crema:
      intr-un castron, amestecam untul (este bine ca untul sa fie la temperatura camerei) cu zaharul pudra, vanilia si apa pana cand obtinem o crema fina.
        Cand prajituricile s-au racit, punem crema deasupra si decoram dupa bunul plac :)
        Iata si o sectiune:

Enjoy!

duminică, 11 septembrie 2011

Taste of Romania: Galuste cu prune [*ovo-vegetarian]

        Se pare ca m-a apucat si pe mine o oarecare emotie de toamna, un fel de melancolie amestecata cu amintiri din copilarie, cu dor de casa si de prieteni vechi, de tarabe pline cu struguri copti si mere, de un concert live Nicu Alifantis, de caietul din liceu cu versuri de Nichita Stanescu... 
       In consecinta, cu toamna in suflet si ploaia la usa, l-am lasat pe Nicu Alifantis sa cante pe fundal, mi-am pregatit o cana mare de capuccino cu scortisoara si m-am apucat de facut galuste cu prune - acel "ceva dulce" vestitor de inceput de toamna, cu crusta crocanta de pesmet prajit cu zahar, cu invelis de aluat fin si miez zemos de pruna coapta cu scortisoara. Si uite-asa, in cateva ore m-am ales cu o minunata gramada de galuste aurii - numai bune de alungat melancolia :)

    
          

vineri, 9 septembrie 2011

Despre drepturi de autor


        Am hotarat sa scriu acest articol dupa ce mai multi autori ai blogurilor culinare s-au confruntat cu situatii in care pozele lor si chiar textele au fost copiate cu nerusinare si postate pe asa-zise bloguri care nu au nici o legatura cu bucataria iar cu bunul simt - nici atat!
     Va invit sa preluati acest articol si sa il fololositi impotriva tuturor blogurilor unde va gasiti retetele si pozele copiate cu nerusinare!

     Drepurile de autor in Romania sunt protejate prin lege, mai precis: Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe modificata si completata prin Legea 285 din 23 iunie 2004.

      Astfel:
despre autor:
Art. 3. (extras) (1) Este autor persoana fizica sau persoanele fizice care au creat opera.
Art. 4. (extras) (1) Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a fost adusa pentru prima data la cunostinta publica.

despre opera/creatie:
Art. 7. (extras) Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:
a) scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
......
f) operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
.....

despre drepturile autorului:
Art. 12. Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide daca, in ce mod si cand va fi utilizata opera sa, inclusiv de a consimti la utilizarea operei de catre altii.

despre reproducerea operei: 
Art. 14. Prin reproducere, in sensul prezentei legi, se intelege realizarea integrala sau partiala a uneia ori a mai multor copii ale unei opere, direct sau indirect, temporar ori permanent, prin orice mijloc si sub orice forma, inclusiv realizarea oricarei inregistrari sonore sau audiovizuale a unei opere, precum si stocarea permanenta ori temporara a acesteia cu mijloace electronice.

despre sanctiuni:
Art. 141. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 2.500 lei (RON) la 50.000 lei (RON) fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor.

         Cu alte cuvinte, dragi bloggeri, inainte de a va insusi si de a mai copia cu nerusinare munca altcuiva, ganditi-va ca s-ar putea sa va alegeti nu numai cu o amenda frumusica dar si cu o vizita la inchisoare pentru o buna bucata de vreme (cazare si masa incluse)!
        Iar daca aveti impresia ca va puteti ascunde sub anonimat sau e greu de dovedit furtul - va inselati amarnic! Toti furnizorii de internet, programe si aplicatii online si offline sunt obligati sa puna la dispozitia autoritatilor toate datele pe care le detin despre utilizatorii lor, iar postarile pe site-uri sau bloguri raman in memorie pe server inclusiv dupa stergerea acestora. Si am convingerea ca nici o firma din lume nu isi va periclita imaginea pentru a proteja un hot!

        In continuare, pentru autorii care isi gasesc operele furate cu nesimtire, va pun la dispozitie urmatorul model de notificare pe care il puteti trimite hotului prin orice mijloc (inclusiv email sau postare pe blog):

     Va aduc la cunostinta pe aceasta cale ca prin postarea din data de .... la adresa: www..... (link la postare) ati publicat  texte si/sau poze care imi apartin fara a avea acceptul meu expres pentru aceasta.
      Astfel ati incalcat prevederile legii nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe modificata si completata prin Legea 285 din 23 iunie 2004, care prevede necesitatea obtinerii acordului expres al autorului inainte de a publica integral sau partial opera sa. In consecinta, conform art. 141 din legea mentionata mai sus, sunteti pasibil de o amenda cuprinsa intre 2.500 lei si 50.000 lei, precum si pedeapsa cu inchisoarea pentru o perioada de 3 luni pana la 5 ani.
      In concluzie, va somez pe aceasta cale ca pana la data de... (un termen de cateva zile) sa inlaturati postarea (pozele/textul) din data de .... de la adresa: www......  intrucat nu aveti acordul meu expres pentru publicarea acesteia.  
      In caz contrar, ma vad in situatia de a va actiona in judecata, solicitand instantei aplicarea pedepsei celei mai mari si de asemenea, solicitandu-va daune materiale, cheltuieli de judecata si onorariu de avocat.

       In speranta ca v-am fost de ajutor, va doresc tuturor spor la treaba si inspiratie in bucatarie!

Retete pentru un mic dejun cu stil: Oua in cuib de rosii [*lacto-ovo-vegetarian]


        Imi place micul dejun - mai ales cand il servesc la ore tarzii ale diminetii. Nu sunt o persoana matinala, iar singurele ocazii cu care ma trezesc bucuroasa la ore care incep cu 5 sau 6 sau 7 - sunt acelea care presupun plecarea in vreo excursie :).  
        Astazi m-am trezit tarziu si am pregatit aceste minunate oua coapte in rosii - la care ma gandeam deja de o bucata buna de vreme. Ma bucur tare mult ca le-am incercat, sunt atat de simplu de facut si atat de bune, incat cu siguranta le voi mai pregati de multe ori de-acum inainte!  


       Pentru a pregati acest mic dejun minunat avem nevoie de: doua vase Ramekin (sunt acele vase mici, rotunde, din ceramica sau portelan), doua rosii mari, bine coapte, doua oua, sare si piper dupa gust, busuioc pentru decor. 
     Rosiile se scobesc cu ajutorul unei linguri si se curata bine de samburi. Introducem rosiile in vasele Ramekin si spargem cate un ou in fiecare rosie. Asezonam cu sare, piper si busuioc. Dam la cuptorul incins la 220 grade pentru 15-20 de minute, pana cand se coaguleaza oul. Servim cu branza topita sau telemea.
          Iata si o sectiune:    


Enjoy!

vineri, 2 septembrie 2011

Pancakes cu afine

        Prima data am facut pancakes acum doi ani - ocazie cu care m-am indragostit pe loc de aceste pufosenii :). Adevarul este ca nici nu ai cum sa nu te indragostesti de ele: aromate, simplu de facut, vesele, ce mai - ideale pentru un mic dejun "rasfatat". Astazi am facut varianta cu afine si sirop de artar si cred ca au avut si ele chef de joaca, pentru ca mi-au iesit sub toate formele - numai rotunde nu!


Ingrediente: (pentru 9-10 pancakes)
200 grame faina
o lingurita (5 grame) praf de copt
jumatate de lingurita bicarbonat
doua linguri (60 grame) zahar
un ou
300 ml lapte
30 grame unt
150 grame afine proaspete
sirop de artar (maple syrup)

        Metoda de preparare:
        Intr-un castron se amesteca faina, praful de copt, bicarbonatul si zaharul. Separat se bate oul cu laptele, iar intr-o craticioara se pune untul la topit. Se adauga treptat oul batut cu lapte peste amestecul de faina, amestecand cu ajutorul unui tel in forma de para pana cand obtinem un aluat gros. Apoi se adauga untul topit si jumatate din cantitatea de afine si se mai amesteca putin cu grija pentru a nu zdrobi afinele. 
         Se incing cateva picaturi de ulei intr-o tigaie antiaderenta. Cu ajutorul unei linguri se pune aluatul in tigaie fara a misca tigaia ca la clatitele traditionale Aluatul isi va lua o forma rotunda, iar pentru a nu se imprastia prea mult in tigaie este important ca tigaia sa fie bine incinsa. Pentru un pancake se pun aproximativ doua linguri de aluat in tigaie si se lasa sa se prajeasca la foc mediu aproximativ 2-3 minute, pana cand pe suprafata apar gaurele ca in imaginile de mai jos. Apoi se intorc si pe cealalta parte si se prajesc pana cand devin aurii. 

Se servesc stropite din belsug cu sirop de artar si decorate cu afine proaspete.
 Enjoy!