duminică, 20 noiembrie 2011

Retete de primavara: Salata cu spanac, rucola, rosii cherry, mozzarela si rodie [*lacto-vegetarian]

        Am sa incep prin a spune ca iubesc salatele de orice fel: sunt sanatoase, pline de vitamine, reconfortante si ideale pentru dieta. Mai mult decat atat, se pot servi in orice moment al zilei, atat ca fel principal cat si ca garnitura. 
        Pentru salata de astazi nu am sa dau cantitati foarte exacte, ramane sa apreciati voi, dupa propriile gusturi proportia ingredientelor.


         Am ales pentru aceasta salata cateva frunze fragede de spanac tanar, o mana de rucola, cateva rosii cherry taiate in jumatate, un bulgare de mozzarela pe care l-am rupt in bucati si o samburii de la o rodie. Le-am stropit cu zeama de la o jumatate de lamaie si cu cateva picaturi de ulei de masline extravirgin, am adaugat sare si piper si am servit-o pe post de mic dejun tarziu. 
        Pentru ca salata sa isi pastreze prospetimea va sfatuiesc sa adaugati zeama de lamaie si uleiul de masline doar cu cateva minute inainte de servire, astfel frunzele vor ramane crocante si pline de vitalitate!


        Si pentru ca suntem in perioada postului, daca ati inceput postul, puteti inlocui mozzarela cu branza tofu sau chiar cu cateva crutoane proaspat prajite in ulei de masline.

Enjoy!

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Taste of England: Sticky toffee pudding [*lacto-ovo-vegetarian]

        Am vrut neaparat sa postez acest desert astazi, de ziua mamei mele - o adevarata experta in torturi si prajituri de casa - si de la care inca mai am multe de invatat in materie de prajituri.  Asadar: La multi ani mama, this one is for you!
        Sticky toffee pudding este un desert clasic in bucataria britanica, constand intr-un blat lipicios, acoperit cu sos caramel si servit cu budinca sau inghetata de vanilie. Este un desert simplu de preparat, din categoria "comfort food" pe care cu siguranta il veti indragi, mai ales in serile lungi de iarna. 
        

        Cum spuneam, metoda de preparare e simpla de tot, iar pentru o tava de marime medie avem nevoie de urmatoarele 
ingrediente:

pentru blat:
175 grame curmale fara samburi, taiate bucati
o lingurita de bicarbonat de sodiu
300 mililitri apa clocotita
50 grame unt nesarat
80 grame zahar alb fin
80 grame zahar brun tip Muscovado
doua oua
175 grame faina
o lingurita de praf de copt
un praf de cuisoare (sau scortisoara)
75 grame nuci prajite si taiate in bucatele
un praf de sare

pentru sos:
115 grame unt nesarat
75 grame zahar alb
40 grame zahar brun tip Muscovado
140 ml smantana dulce pentru gatit
un praf de sare

pentru "garnitura":
budinca de vanilie sau inghetata de vanilie

        Cateva precizari inainte de a trece la descrierea metodei de preparare: 
- reteta originala nu contine nuci, eu le-am adaugat pentru ca imi plac foarte mult si i-au dat un gust special
- zaharul brun Muscovado este un tip de zahar nerafinat, foarte inchis la culoare, cu cristale mici-mici si fine, usor umed. Daca nu il gasiti prin magazinele din Romania, il puteti inlocui cu orice alt tip de zahar brun.



        Incepem prin a preincalzi cuptorul la 180 de grade si pregatim sosul:
Se pun toate ingredientele pentru sos intr-o craticioara si se pun pe aragaz la foc mic, amestecand incet, pana cand untul incepe sa se topeasca. Dupa ce untul este topit in totalitate, se da focul mai mare si se lasa sa fiarba pentru aproximativ 4 minute, pana cand sosul se ingroasa, amestecand din cand in cand.




        Cand sosul este gata, il luam de pe foc, turnam aproximativ jumatate din cantitate pe fundul tavii de copt (eu am folosit un vas yena de marime medie), lasam sa se raceasca putin si introducem tava in frigider pana cand preparam compozitia pentru blat.
        Intre timp, punem curmalele intr-un vas, adaugam apa clocotita si bicarbonatul si acoperim cu un capac, pentru a lasa curmalele sa se inmoaie.
        Pentru a prepara blatul:
        Intr-un castron ametecam untul cu zaharul pana cand se omogenizeaza si rezulta o compozitie cremoasa. 


        Adaugam ouale batute, treptat, putin cate putin, amestecand cu grija pana se incorporeaza in totalitate. Este important sa nu punem intreaga cantitate de oua deodata, pentru ca riscam sa se taie compozitia. 



         Dupa ce s-au incorporat ouale, se adauga faina, praful de copt, praful de cuisoare si un praf de sare,  amestecand in continuare cu o lingura de lemn. 


        La final, adaugam nucile si curmalele impreuna cu apa in care au stat si amestecam compzitia pentru a se omogeniza. Compozitia finala va fi destul de lichida, insa tocmai din acest motiv blatul va iesi lipicios, de unde si numele acestui minunat desert. Turnam compozitia in vasul de copt si dam la cuptor pentru 40 de minute.

        Pentru servire, incalzim sosul de caramel, turnam din belsug peste o bucata generoasa de blat si asezam alaturi o cupa cu inghetata de vanilie. Este delicios!!!!


Enjoy! 

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Retete de primavara: Crema de branza cu ardei si ceapa verde [*lacto-vegetarian]

        Va propun in continuare o reteta usoara si rapida, extrem de fina si usor de adaptat la orice dieta.
        Crema de branza cu ardei si ceapa verde este ideala pentru o gustare rapida, pentru un aperitiv sau chiar la micul dejun. Are o consistenta fina si pufoasa, iar ceapa verde ardeiul crocant ii dau o savoare deosebita. 
        Daca va mai spun si ca metoda de preparare este simpla ca buna-ziua, sunt sigura ca veti indragi de indata aceasta crema si o veti prepara ori de cate ori veti avea pofta de ceva fin si fresh.        


Pentru 4 portii avem nevoie de urmatoarele
Ingrediente:
300 grame branza Quark
200 grame branza Philadelphia
o lingura de smantana dulce
doua linguri ulei de masline extravirgin
trei fire de ceapa verde
un ardei rosu
sare si piper dupa gust
cateva frunze de busuioc proaspat 


        Prepararea cremei: se amesteca branzeturile intr-un castron, cu ajutorul unei linguri de lemn, pana cand se omogenizeaza. Se adauga smantana si la sfarsit se adauga uleiul de masline. Uleiul de masline se aduaga treptat, amestecand usor, pana cand se incorporeaza total.


        Cand crema este gata, se adauga ceapa verde taiata rondele, ardeiul tocat nu foarte marunt, busuiocul taiat fasii si se potriveste de sare si piper.


Se serveste cu paine prajita.


Enjoy!