joi, 29 decembrie 2011

Taste of France: Omleta cu brie si chives [*lacto-ovo-vegetarian]

        For English click HERE.
   
        V-am mai povestit eu oare cat de mult imi place micul dejun? Micul dejun servit tarziu - ca sa fiu mai corecta :). Ah, dar cred ca stiati deja asta din postul cu acele minunate oua in cuib de rosii. Asadar... ma declar oficial "breakfast fan", ca sa stiti de acum inainte, sa ziceti ca nu v-am spus :).
        Asadar, daca tot sunt in vacanta si am parte de dimineti lungi si tarzii, astazi m-am hotarat sa ma rasfat cu aceasta minunata omleta pufoasa, cremoasa si delicioasa. Mi-a placut atat de mult, incat as fi fost in stare sa mai imi fac una si la pranz, dar m-am linistit repede cand mi-am amintit ca si maine va fi o dimineata la fel de tarzie si la fel de frumoasa, asa ca am hotarat sa astept :)





miercuri, 28 decembrie 2011

Taste of Morocco: Cuscus cu ardei si lamai murate [*vegan]

        Cu gandul la vara, la mare si la soare am pregatit astazi acest cuscus cu ardei copti pe gratar si lamai murate: un preparat fresh, plin de culoare, vitamine si savoare. Tare m-am bucurat ca in sfarsit pot sa folosesc lamaile murate pe care le-am pregatit acum trei luni  si despre care va spuneam ca sunt folosite cu precadere in bucataria marocana, dar si in cea indiana. 
        Am servit cuscus-ul la pranz, pe post de fel principal, insa daca doriti il puteti servi si pe post de garnitura la diverse preparate din carne.         


Pentru doua portii (garnitura) sau o portie (fel principal) sunt necesare urmatoarele:

Ingrediente:
200 grame cuscus
250 ml apa clocotita
jumatate de ardei rosu
jumatate de ardei galben
jumatate de ardei verde
o rosie
cateva fire de ceapa verde
o jumatate de lamaie murata
sare
ulei de masline


        Asezam cuscus-ul intr-un vas, turnam apa clocotita si lasam acoperit timp de 5-10 minute, pana cand apa este absorbita in totalitate. Amestecam cuscus-ul cu o furculita pentru a-i da un aspect afanat, nelipicios si adaugam o lingurita de ulei de masline sau de unt.
        Taiem ardeii fasii si rosia in rondele si le prajim pe grill, stropite cu cateva picaturi de ulei de masline. Cand sunt prajite insa inca crocante, le taiem in bucati mai mici si le adaugam in vasul cu cuscus.


        Spalam lamaia murata, pentru a inlatura excesul de sare, inlaturam miezul cu ajutorul unui cutit si folosim doar coaja, taiata in bucatele.


Adaugam lamaia, ceapa verde, potrivim de sare si servim.
Pofta buna! 

duminică, 25 decembrie 2011

Deserturi cu stil: Caise caramelizate servite cu crema de mascarpone, vanilie si miere [*lacto-vegetarian]

        Daca aveti pofta de un desert delicat si aromat, atunci va invit sa incercati aceste caise caramelizate servite cu crema de mascarpone cu vanilie si miere. Iar daca inca nu v-am convins, va mai dezvalui un singur detaliu: se prepara in mai putin de 15 minute!    
        Nu va mai spun ca gustul dulce-acrisor al caiselor caramelizate si textura lor pufoasa se imbina perfect cu crema catifelata din mascarpone, iar aroma de miere si vanilie este exact ceea ce ii mai trebuia acestui desert pentru ca sa fie cu adevarat distinct!            



        V-am convins, nu-i asa? Hai sa va spun repede si lista de ingrediente, ca e scurta-scurta si sunt sigura ca o sa va placa. Asadar, pentru doua portii avem nevoie de urmatoarele:
Ingrediente:
patru caise
patru linguri de zahar brun
40 grame unt
patru lingurite de miere
100 grame mascarpone
o pastaie de vainilie de bourbon
cateva frunzulite de menta proaspata








        Pentru inceput, taiem caisele in jumatate, scoatem samburii si punem in mijlocul fiecarei jumatati de caisa cate o bucatica se unt si o jumatate de lingura de zahar brun. Le aranjam frumos intr-o tava, pe hartie de copt si le dam la cuptor (la functia de grill daca aveti) pentru 5 minute sau pana cand zaharul se caramelizeaza si caisele capata o culoare brun-aurie.


        In timp ce caisele sunt la cuptor, pregatim crema: amestecam crema mascarpone cu semintele unei pastai de vanilie si cu miere. 


        Aranjam desertul intr-un pahar cu picior sau intr-un platou, decoram cu frunzulite de menta proaspata si servim - nu-i asa ca a fost simplu?


Enjoy!

vineri, 23 decembrie 2011

Taste of Italia: Bruschetta cu rosii cherry si busuioc [*raw-vegan]

        For English click HERE.

        Draguta de Ama a avut o minunata idee, si anume aceea de a gazdui o provocare secreta: am primit astfel in mare secret un blog tare dragalas, pe care l-am studiat, l-am cercetat si l-am admirat: My fancy cake. Am ales de aici un aperitiv simplu si foarte aromat: bruschetta pomodoro, caruia am vrut sa-i dau o nota personala, astfel ca am inlocuit rosiile clasice cu rosii cherry.
        Este un aperitiv care poate deschide cu succes orice cina speciala, sau poate fi servit simplu, pe post de mic dejun sau gustare oricand in timpul zilei. 

duminică, 18 decembrie 2011

Retete de toamna: Bruschetta cu gorgonzola, nuci si pere [*lacto-vegetarian]

        Din categoria "Sapori d'Italia", astazi va prezint una din gustarile mele preferate: bruschetta cu gorgonzola, nuci si pere. Este o gustare extrem de savuroasa, cu arome intense, pline de personalitate, un aperitiv care poate deschide cu succes o masa festiva, un pranz sau o cina si de asemenea poate fi savurat  pe post de snack, oricand in timpul zilei. 



miercuri, 14 decembrie 2011

Deserturi festive: Brandy snaps [*lacto-vegetarian]


        Daca pe langa traditionalele dulciuri de sarbatori doriti sa pregatiti si ceva inedit, va recomand aceste delicioase "Brandy snaps": sunt fine, delicate, sunt ideale pentru cei care tin la silueta si se potrivesc de minune cu un pahar de coniac bun, cu o muzica veche si cu lumina lumanarilor ori a luminitelor din pomul de Craciun.
        Cu aceasta reteta particip la concursul organizat de site-ul divahair.ro - sectiunea "Retete dulciuri", concurs sponsorisat de Dmail - idei utile, cadouri originale, asa ca daca v-a placut, va invit sa o dati un like paginii de facebook DivaHair si sa votati reteta mea la acest link . Regulamentul concursului poate fi gasit aici.


        Pentru aceasta reteta m-am inspirat din cartile lui Mary Berry - un nume de referinta in bucataria britanica, o doamna pe care eu o admir foarte mult si care ma va inspira inca multa vreme de acum incolo. 
        Reteta este aparent simpla, insa e destul de migaloasa si necesita in special o foarte mare atentie la detalii, iar daca patiti ca mine si prima tava este un adevarat dezastru, va incurajez sa nu renuntati si sa pregatiti si a doua tava si a treia, pana cand veti avea rezultatul dorit. 
        Pentru 6-8 portii avem nevoie de urmatoarele:

Ingrediente:
- 50 grame unt nesarat
- 50 grame zahar brun tip demerara
- 50 grame sirop auriu (golden syrup)
- 50 grame faina
- jumatate de lingurita praf de ghimbir
- jumatate de lingurita zeama de lamaie
- 300 ml frisca lichida si 50 grame zahar - pentru umplutura


        Pentru inceput preincalzim cuptorul la 180 grade.
        Intr-o craticioara cu fundul cat mai gros, punem untul, zaharul si siropul (eu am folosit sirop de artar, desi in reteta originala era prevazut golden syrup) si lasam pe aragaz la foc foarte mic, amestecand din cand in cand, pana cand untul si zaharul s-au topit complet (aproximativ 15 minute). Amestecul nu trebuie sa ajunga sa dea in clocot pentru ca se va cristaliza, de aceea este important sa mentinem focul cat mai mic.


        Cand zaharul si untul s-au topit, luam cratita de pe foc, o lasam sa se racoreasca pentru cateva minute, iar apoi adaugam faina si pudra de ghimbir, amestecam pana se omogenizeaza iar in final adaugam zeama de lamaie. Mie mi-a iesit o compozitie destul de groasa, aproape de consistenta plastilinei, insa daca va iese mai moale e in regula si asa. 
     Luati cate o lingurita din compozitie si asezati o gramajoara pe tava tapetata cu hartie de copt. Puneti cate 4 gramajoare intr-o tava si lasati aproximativ 7-8 centimetri intre gramajoare. 


          Pentru ca aluatul meu a fost mai tare, am format mici mingiute pe care apoi le-am aplatizat cu podul palmei pana cand au devenit subtiri ca o foita.


        Lasam la cuptor pentru aproximativ 10 - 15 minute sau pana cand gramajoarele si-au dublat suprafata, au capatat o culoare aurie inchisa si au un aspect dantelat. In acest moment, scoatem tava din cuptor si lasam la racit pentru 3-4 minute. 


        Cata vreme biscuitii sunt inca calzi, ii rulam pe manerul unei linguri de lemn iar apoi ii asezam pe un grilaj pentru a se raci complet. Este o perioada foarte scurta in care biscuitii pot fi rulati, daca se racesc prea tare devin casanti si se vor rupe la rulare, de aceea aveti nevoie de putina indemanare si practica pana cand veti avea rezultate perfecte. Daca biscuitii s-au racit prea tare, introduceti-i in cuptor pentru inca cateva secunde si vor deveni din nou moi. 
        Daca ati patit ca mine si v-ati trezit cu o prima tava de biscuiti prea grosi pentru a fi rulati, rupeti-i in bucatele si amestecati-i cu o inghetata de vanilie - ii dau un gust deosebit :).



        Dupa ce biscuitii s-au racit, batem frisca cu zaharul pana cand devine spumoasa, si umplem biscutii cu frisca cu ajutorul unui con.


         Servim alaturi de un pahar de brandy, acompaniat de o muzica buna si de prieteni vechi sau noi :)


Enjoy!