duminică, 5 februarie 2012

The ultimate New York style cheesecake [*lacto-ovo-vegetarian]

        I love cheesecakes! Am zis! Pentru ca sunt usor de facut, pentru ca sunt light and creamy, pentru ca se pot asorta cu orice fel de fructe si se pot face in orice anotimp. Si daca asta se mananca la New York, ei bine, in acest caz o spun si pe asta: I love New York!
        In ultima vreme, de cate ori intru in cate o librarie mi se intampla inevitabilul: pun ochii pe cel putin o carte cu retete si plec cu ea. Astfel am reusit sa adun o colectie impresionanta despre care sper sa imi gasesc vreme sa va povestesc mai multe intr-o buna zi. Asa am descoperit si reteta aceasta, intr-o carte intitulata simplu: Baking & desserts - the essential recipe collection si de atunci n-am mai avut liniste. Aveam doar doua variante: sa iau primul avion spre New York saaaauuuu - sa aduc "a piece of New York" chiar aici la mine acasa. Am ales totusi varianta a doua: biscuiti aveam, branza aveam, afine aveam, ce rost avea sa bat atata drum doar pentru o bucatica de prajitura?
        Asa ca m-am pus pe treaba, iar ce a iesit vedeti in imaginea de mai jos: o prajiturica usoara, cremoasa, nu prea dulce, usor acrisoara chiar, cu blat crocant de biscuiti, servita cu dulceata de afine facuta dis de dimineata :)         
        




Ingrediente:

pentru blat:
250 grame biscuiti digestivi
100 grame unt nesarat

pentru crema de branza:
500 grame branza Quark 
doua oua
100 grame zahar fin
jumatate de lingurita de extract de vanilie

pentru crema de smantana:
300 grame smantana 
o lingurita de extract de vanilie
50 grame zahar

pentru garnitura:
250 grame afine
4 linguri apa
55 grame zahar fin
1 lingura sirop de artar 
cateva picaturi de zeama de lamaie


Note: 
     ingredientele sunt pentru o tava rotunda, cu diametrul de 20 cm. Pentru a putea extrage prajitura cu usurinta, va sfatuiesc sa utilizati o forma de tort cu margini detasabile unsa in prealabil cu cateva picaturi de ulei.
      smantana - este vorba despre smantana fermentata, cea care se gaseste de obicei in comert in Romania, in Anglia se gaseste sub denumirea de Soured cream

Metoda de preparare:
Blatul de biscuiti: untul se topeste intr-o cratita la foc mic, dupa care se adauga biscuitii zdrobiti bine si se amesteca pana cand se formeaza o masa omogena. Se aseaza pe fundul tavii, se niveleaza si se da la frigider pana cand se prepara crema de branza.
Crema de branza: intr-un castron, se amesteca branza, ouale, zaharul si extractul de vanilie pana cand zaharul este topit. 
Se adauga crema de branza in tava, peste blatul de biscuiti, se niveleaza si se introduce in cuptorul preincalzit la 190 grade pentru 20 de minute sau pana cand crema devine ferma. Scoatem tava din cuptor si o lasam la racit (aproximativ 20 de minute) fara a stinge cuptorul
Crema de smantana: se amesteca smantana cu zaharul si cu extractul de vanilie. Se toarna in tava, peste crema de branza, se niveleaza si se da la cuptor pentru inca 10 minute.

Se lasa la racit, dupa care se tine la frigider timp de 8 ore sau peste noapte.


        Pentru a servi, se scoate prajitura din frigider cu o ora inainte de servire si se garniseste cu sos de afine pregatit dupa cum urmeaza:
        Intr-o craticioara se pune zaharul si cu apa si se lasa la foc mic pana cand se topeste zaharul. Se adauga afinele si zeama de lamaie si se lasa la fiert cateva minute, pana cand devin moi, amestecand din cand in cand cu grija, pentru a lasa fructele intregi. Se adauga siropul de artar si se mai lasa la foc mic pana cand sosul se ingroasa. 
           Alternativ, puteti folosi o dulceata de afine gata preparata.


Enjoy!

12 comentarii:

  1. Si eu Ilove cheescake!!,este foarte delicios
    o noapte usoara!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc draguta, o saptamana minunata sa ai! Pupici :*

      Ștergere
  2. Arata tare bine, mi-e dor de o felie de cheesecake :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Mihaela Draga, trimit acum o feliuta catre tine - spacial delivery ;)

      Ștergere
  3. Ar fi fost cel putin original daca nu total trasnit sa zbori la New York pentru prajiturica asta... care de fapt merita un drum, daca n-ai alternativa...E sigur delicioasa. Dragut text !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i draga Dana, pacat ca New York nu-i tocmai la o aruncatura de bat! :))
      Ma bucur mult ca iti place textul!
      Te pupic :*

      Ștergere
  4. Aratã bine, este una din deserturile pe care mi le doresc sa le prepar cât de curând:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ramona, te astept cu impresii dupa ce prepari prajiturica :)
      Pupici :*

      Ștergere
  5. Andra,

    La crema de smantana ai folosit smantana acra/ fermentata sau smantana nefermentata?

    Multumesc,
    Nicoleta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Nicoleta,
      intr-adevar, este vorba de smantana acra (fermentata).
      Cu drag,
      Andra

      Ștergere