marți, 10 aprilie 2012

Muffins cu crumble, afine si mar verde (inspired by Yotam Ottolenghi)

        Este a doua reteta de muffins pe care o fac din cartea lui Yotam Ottolenghi si va spun cu mana pe inima ca trebuie sa o incercati si voi, ca sa intelegeti de ce imi place mie atat de mult acest autor. Reteta anterioara, muffins cu prune si marzipan, imi aduce inca si acum amintiri placute ale unui gust intens de marzipan imbogatit de aroma stringenta a prunelor moi, scaldate in zeama dulce cu scortisoara care se prelingea agale peste briosa pufoasa, facand-o irezistibil de frumoasa si nemaipomenit de aromata.
        Briosa de astazi are o personalitate aparte: are un "crunch" care o face aparent greu de cucerit, insa o data ce i-ai gustat crusta crocanta de crumble, ti se dezvaluie in totala ei pufosenie, presarata doar pe ici - pe colo cu afine moi si mar acrisor, exact cat ii trebuie unei briose ca sa devina regina unei dupa amiezi tarzii de duminca.



        Reteta este extrem de simpla, insa o regula demna de tinut minte cand facem muffins este urmatoarea: compozitia finala are un aspect neuniform si poate avea chiar si cocoloase. Este bine sa fie asa, cocoloasele se vor sparge in timpul coacerii si vom obtine astfel niste briose pufoase si bine crescute.
        In plus fata de retetele clasice, aceste muffins au un topping de "crumble", care le da o textura si o consistenta crocanta si care mie mi-a placut in mod deosebit. 
        Destul cu palavrageala insa, haideti sa trecem si la reteta:


Asadar, pentru 10-12 muffins sunt necesare urmatoarele ingrediente:

pentru muffins:
- 270 grame faina
- doua lingurite si jumatate de praf de copt
-jumatate de lingurita de sare
-un ou
- 170 grame zahar
- 70 grame unt topit
- 190 ml lapte
- un mar verde (eu am folosit Granny Smith), taiat cubulete, nedecojit
- 150 grame afine proaspete, plus inca 50 grame pentru decor

pentru crumble:
- 150 grame faina
- 50 grame zahar
- 100 grame unt rece, taiat cubulete

Metoda de preparare:
1. preincalziti cuptorul la 170 grade Celsius
2. pregatiti compozitia pentru crumble: puneti toate ingredientele in vasul unui robot de bucatarie (atasamentul cu lame) si mixati-le pana cand capata consistenta pesmetului. Mixati foarte scurt, de cateva ori (cam de 5-6 ori), la viteza maxima si verificati compozitia pentru a nu se transforma in aluat. 
3. pregatiti compozitia pentru muffins: intr-un castron cerneti faina, impreuna cu sarea si praful de copt. Separat, amestecati oul cu zaharul, adaugati untul topit (aveti grija ca untul topit sa nu fie fierbinte) si laptele. In continuare, adaugati ingredientele solide, incorporandu-le usor si cu grija, iar in final adaugati fructele. 
4. aranjati cosuletele de muffins in tava si puneti din compozitie cu ajutorul unei linguri, pana cand cosuletele sunt pline. Acoperiti cu o cantitate generoasa de crumble si decorati cu restul de afine. 
5. dati la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, pana cand briosele se rumenesc.


Se servesc calde, alaturi de un capuccino cu scortisoara :)

Enjoy!


14 comentarii:

  1. Eu-s prima la capuccino de scortisoara!!!Si-l beau cu doi mufinsi alaturi ;-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te astept Liana, pastrez doi muffinsi pentru tine :P

      Ștergere
  2. salivezzz! arata asa de bine, cu siguranta sunt delicioase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt minunate, le-am mai facut de doua ori pana acum, atat de mult imi plac! :)

      Ștergere
  3. Prajiturelele mele preferate!!!Abia astept sa le fac si in varianta aceasta!Sunt super delicioase!Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te pup Licuta, te astept sa imi spui cum ti-au iesit! :)

      Ștergere
  4. Iti doresc sa ai un Paste luminat, linistit si cu ganduri bune. Hugs.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere