joi, 5 aprilie 2012

Taste of France: supa de ceapa [*lacto-vegetarian]

        Ca o adevarata frantuzoaica invaluita in mister, aceasta reteta s-a lasat asteptata. Si cred ca in final a meritat toata aceasta asteptare, pentru ca este cu adevarat o reteta speciala: aromele fine, imbinate cu grija fac din aceasta supa o delicatesa care iti bucura simturile si te indeamna sa petreci o vacanta a gusturilor pe meleaguri frantuzesti.
        Aceasta reteta vine sa demonstreze inca o data (daca cumva mai era nevoie) ca din ingrediente simple, alese si imbinate cu multa atentie putem crea mancaruri aromate si extrem de gustoase. Este o reteta perfecta pentru cei care adopta o dieta vegetariana (ovo-lacto, daca pastram branza Gruyere), o reteta pe care v-o recomand din tot sufletul si pe care sunt sigura ca o veti indragi!



Pentru 4 portii sunt necesare urmatoarele ingrediente:
50 grame unt
750 grame ceapa
2 catei de usturoi
40 grame faina
2 litri de supa vegetala
250 ml vin alb

o frunza de dafin
2 crengute de cimbru
8 felii de bagheta sau 4 felii de paine de casa
100 grame branza Gruyere




Metoda de preparare:
1. Ceapa se curata de coaja si se taie in fasii subtiri. Usturoiul se toaca marunt.
2. Untul se taie in cubulete si se pune la topit pe foc mic, intr-o cratita incapatoare. cand untul s-a topit, se adauga ceapa si se lasa in continuare la foc mic, pentru aproximativ 25 de minute sau pana cand incepe sa se caramelizeze. Se amesteca cu o ligura de lemn din cand in cand.


3. Se adauga usturoiul si faina, amestecand continuu pentru inca doua minute.
4. Treptat se adauga vinul, iar apoi supa vegetala (daca nu aveti supa vegetala deja preparata, folositi apa calduta in care ati dizolvat doua cuburi de concentrat vegetal), iar apoi cimbrul si frunza de dafin. Lasati in continuare la foc mic pentru inca 25 de minute.
5. Pregatiti feliile de paine: prajiti-le in toaster sau in cuptor la functia de grill pana cand se rumenesc.



        Pentru servire, asezati supa in boluri incapatoare, asezati cate doua felii de bagheta sau o felie de paine de casa, radeti deasupra branza Gruyere si introduceti bolurile in cuptor la functia de grill pentru un minut sau pana cand branza se topeste si capata o consistenta cremoasa. 
        Serviti cu piper proaspat macinat si desigur, alaturi de un pahar de vin alb!

Pofta buna!
        

10 comentarii:

  1. "doua cuburi de concentrat vegetal" - as zice ca mai bine fara. De ce sa folosesti "chimicale" ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de acord cu tine Razvan, supa vegetala e infinit mai buna si eu personal o folosesc in majoritatea cazurilor. Am dat varianta cu concentratul vegetal pentru cei care nu au timp sa isi pregateasca supa (baza) vegetala acasa, insa da, am sa iau foarte in serios observatia ta si am sa elimin "chimicalele" din retetele viitoare :)
    Multumesc frumos pentru atentionare!

    RăspundețiȘtergere
  3. De foarte mult timp vreau sa incerc si eu aceasta supa, dar din diverse motive inca n-am apucat...
    Arata foarte apetisanta, felicitari! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, neaparat sa o incerci, vei iubi aceasta supa!
      Te pup! :*

      Ștergere
  4. Ooo, ce calatorie neasteptata in Franta! Oare mai e nevoie sa iti spun cat de tare imi place? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te cred pe cuvant draga mea!
      Supa asta de ceapa e France on a plate, daca pot sa spun asa! O iubesc si eu!
      Te imbratisez cu drag,
      Andra

      Ștergere
  5. Vreau sa o fac si eu dar nu stiu cu ce pot inlocui branza Gruyere. Ce textura are, este cascaval, branza cu mucegai?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Branza Gruyere are o textura asemanatoare cu cea a cascavalului. Poti folosi cu succes orice fel de cascaval de buna calitate.

      Ștergere
  6. Multumesc foarte mult! Si felicitari pentru site! Ma bucur ca s-a gandit si la noi vegetarienii cineva!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere Anca! Eu iti multumesc si te mai astept pe blog :)

      Ștergere