duminică, 8 iulie 2012

Retete de vara: pavlova cu fructe de padure, capsuni si creme chantilly [*lacto-ovo-vegetarian]

Reteta pe care doresc sa v-o propun pentru acest sfarsit de saptamana este un desert de vara, cu capsuni si fructe de padure scufundate intr-o crema fina de frisca si vanilie, asezata pe o bezea crocanta la exterior si pufoasa in interior: pavlova cu fructe de padure si creme Chantilly.

Iar daca v-a placut dulcele de luna trecuta, Black Forrest Meringue, atunci cu siguranta veti fi cuceriti de acest nou desert. Bazele celor doua deserturi sunt foarte asemanatoare, cu singura diferenta ca la pavlova am adaugat in plus otet din vin alb si amidon de porumb - doua ingrediente absolut necesare pentru a obtine crusta crocanta si acel interior pufos, de marshmallow.
Legenda spune ca acest desert a fost creat in onoarea celebrei balerine de origine rusa Anna Pavlova, in anii 1920, in timpul in carea aceasta se afla in turneu. Desi atat Australia, cat si Noua Zealanda isi disputa originea acestei retete, se pare totusi ca un Chef al unui hotel din Wellington, Noua Zealanda, a creat acest desert special pentru celebra balerina.




Ingrediente (pentru o baza cu diametrul de 25 cm):
pentru baza:
- 6 albusuri de ou (la temperatura camerei)
- 350 grame zahar fin
- un praf de sare
- doua lingurite de amidon din porumb
- o lingurita de otet din vin alb
pentru creme Chantilly:
- 300 ml frisca lichida
- un baton de vanilie
- doua linguri de zahar (optional)
pentru topping:
- 200 grame fructe: capsuni, afine, zmeura

Metoda de preparare:
1. Preincalziti cuptorul la 100 grade Celsius
2. Desenati un cerc cu diametrul de 25 cm pe o bucata de hartie de copt, iar apoi asezati hartia de copt intr-o tava (asezati hartia astfel incat desenul sa se afle in jos, pentru a nu se imprima pe bezea)
3. Pregatiti baza: mixati albusurile de ou cu sarea pana cand obtineti o spuma consistenta, iar apoi adaugati treptat zaharul, cate o lingura o data si continuati mixarea pana cand obtineti o compozitie lucioasa, densa, iar zaharul s-a dizolvat complet. La final adaugati otetul si amidonul din porumb si mixati in continuare pana cand acestea se incorporeaza complet.
4. Asezati compozitia pe hartia de copt si dati-i o forma rotunda, ghidandu-va dupa conturul cercului desenat pe hartia de copt.
5. Coaceti bezeaua in cuptor, la 100 grade Celsius timp de o ora si 15 minute. Cand bezeaua este coapta, opriti cuptorul, deschideti usa cuptorului si lasati bezeaua sa se raceasca complet.
6. Pregatiti crema Chantilly: mixati frisca lichida cu semintele unei pastai de vanilie si cu zaharul pentru cateva minute, pana cand obtineti o compozitie cremoasa.
Pentru asamblare, asezati crema Chantilly peste bezea si asezati fructele deasupra.

Serviti o felie generoasa de Pavlova alaturi de un pahar mare cu limonada rece.

Enjoy!


Nota: pentru cateva tips & tricks despre cum sa obtineti o bezea perfecta, va invit sa cititi si reteta de Black Forrest Meringue - click aici.

8 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. super delicioasa a si fost :)
      Pup cu drag buburuza :*

      Ștergere
  2. Un adevarat deliciu dulcegaria ta!!!Pupici si o seara minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pupici Licuta, iti multumesc si te mai astept pe la mine! :*

      Ștergere
  3. Arata extraordinar!O incercam cu siguranta!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc frumos! :)
      va astept cu impresii, sunt sigura ca o sa va placa!

      Ștergere
  4. Esti o adevarata artista in bucatarie;felicitari!!!
    o seara buna in continuare!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din suflet Lulu, esti o draguta :)
      O seara frumoasa si tie, pupici multi! :*

      Ștergere