miercuri, 10 octombrie 2012

Retete de toamna: Conopida Romanesco cu seminte de pin si sos Bechamel [lacto-vegetarian]

        Cand am vazut in magazin aceasta conopida Romanesco (broccoli Romanesco, sau broccolo romano) am luat-o fara sa stau prea mult pe ganduri, chiar daca, inca o scurta bucata de vreme dupa ce am ajuns cu ea acasa, nu stiam cum o voi prepara. Mi-a placut forma ei perfecta si culoarea aceea de verde-galbui sau galben-verzui (inca nu ma pot hotari), si cum ma stiam prietena buna cu surorile ei, conopida si broccoli (o reteta absolut delicioasa de conopida si broccoli la cuptor puteti gasi aici), am fost convinsa ca o sa ma imprietenesc si cu ea in scurt timp. 
        Odata ajunsa acasa cu noua mea "prietena", a urmat o scurta sedinta foto, asa... ca sa ne cunoastem mai bine, apoi o consultare rapida cu blogosfera culinara via Facebook, pentru idei si inspiratie, dupa care am hotarat: imi doream un preparat simplu, care sa nu presupuna o procesare indelungata a conopidei Romanesco, pentru a putea pastra cat mai mult din aroma sa naturala. In aceste note, am compus o reteta simpla, dar care pune in valoare atat gustul cat si textura acestei "bijuterii" culinare.
        Conopida Romanesco are un gust delicat, nu atat de intens precum cel al conopidei albe, putin dulceag, cu o usoara aroma de nuca. Am vrut sa ii pastrez textura ferma, si culoarea vie, intensa, asa ca am aruncat-o in apa clocotita, am lasat-o acolo timp de fix 3 minute, dupa care am scos-o si am scufundat-o in apa rece ca gheata. Semintele de pin, calite in unt de cea mai buna calitate au fost exact ceea ce le lipsea acestor buchetele viu colorate pentru a le intregi aroma. Pe post de garnitura am folosit un sos Bechamel delicat si fin ca matasea, suficient cat sa aduca o nota distincta intregului preparat.

V-am convins? Urmeaza reteta:




Ingrediente (pentru doua portii):
- o conopida Romanesco de marime medie (aprox 350 grame)
- doua lingurite de seminte de pin
- 25 grame unt
- sare roz de Himalaya
- piper negru proaspat macinat

pentru sosul Bechamel:
- 25 grame unt
-25 grame faina
- 200 ml lapte
- 100 ml smantana dulce
- o foaie de dafin
- un praf de nucsoara
- jumatate de lingurita de sare roz de Himalaya


Metoda de preparare:
Sosul Bechamel:
1. Se topeste untul intr-o craticioara, la foc mediu. Se adauga faina si se amesteca pana cand se obtine o compozitie omogena. Se adauga treptat laptele, amestecand continuu cu un tel in forma de para pentru a nu se forma cocoloase.
2. Se adauga foaia de dafin, sarea si nucsoara macinata. 
3. Cand am terminat de adaugat laptele, se adauga smantana dulce, se micsoreaza focul, si se lasa sosul in continuare la foc mic, amestecand din cand in cand cu telul in forma de para. Cand sosul incepe sa fiarba, se mai lasa pe foc inca 2-3 minute, amestecand constant. 
4. Sosul Bechamel astfel obtinut va fi mult mai fin si mai cremos, datorita adaosului de smantana dulce.
5. Sosul Bechamel se pastreaza acoperit cu un capac, pentru a evita formarea crustei la suprafata cand acesta incepe sa se raceasca.

Conopida Romanesco:
1. Se pune la fiert o oala incapatoare in care se adauga apa si o jumatate de lingurita de sare.
2. Conopida se curata si se taie in buchetele mici.
3. Cand apa clocoteste, se adauga conopida si se lasa la fiert timp de 3 minute.
4. Dupa 3 minute, conopida Romanesco se scurge de apa clocotita si se transfera direct intr-un castron cu apa rece (adaugati cateva cuburi de gheata in apa rece). In acest fel, conopida Romanesco isi va pastra culoarea vibranta de verde intens.
5. Separat, intr-o tigaie, se calesc semintele de pin in untul topit timp de 1-2 minute. Semintele de pin sunt foarte delicate si au nevoie de un timp foarte scurt pentru a fi prajite si pentru a elibera astfel aroma lor minunata.
6. In final, adaugati in tigaie si buchetelele de conopida Romanesco si mai lasati pe foc timp de un minut, doar atat cat cele doua ingrediente sa isi combine aromele.

        Pentru servire, asezati conopida cu sosul de unt si seminte de pin pe o farfurie si asezonati cu piper negru proaspat macinat. Asezati alaturi de farfurie un bol cu sos Bechamel asezonat cu piper negru proaspat macinat. Un pahar de vin alb, tanar, usor frizzante, ar acompania de minune acest preparat simplu, dar plin de savoare!


Va doresc pofta buna!


8 comentarii:

  1. Ce-mi place cum ai preparat-o,simplu si foarte bun!Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te pup Flory!
      Asta am si vrut: o retetea simpla, care sa scoata in evidenta aroma si textura acestei minunate legume! :)

      Ștergere
  2. Ce frumoasa e conopida asta, combina brocolli si conopida intr-una,iar preparatul tau e plin de sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e Paula, eu doar ce am descoperit-o, dar imi place foarte mult! Am sa mai incerc cateva retete, sa vad cum se comporta :)
      Te pup draga mea! :*

      Ștergere
  3. Arata minunat! Nu cred ca gasesc la noi o conopida atat de fotogenica, dar cred ca merge reteta si cu niste conopida autohtona :-) Fotografiile tale sunt din ce in ce mai reusite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mtltumesc frumos Ana draga!
      Merge sigur si cu conopida clasica, eventual chiar si cu un mix de conopida si broccoli :)
      Ma bucur ca iti plac fotografiile, mai am inca multe de invatat! :P

      Ștergere
  4. Andra, mi-a placut atat de mult reteta, incat am inclus-o in colectia "Retete cu conopida" http://www.blogculegume.ro/inspiratie-de-toamna-11-retete-originale-cu-conopida/.

    RăspundețiȘtergere