vineri, 9 noiembrie 2012

Desert de toamna-iarna: ananas caramelizat cu fulgi de migdale si sos de merisoare [vegan]

        Calendarul spune ca e inca toamna, insa frigul de afara, zilele tot mai scurte si soarele cu dinti ma duce deja cu gandul la iarna. Chiar si aerul de dimineata incepe sa devina tot mai taios si aiba un miros rece, de iarna! Pomii devin din ce in ce mai golasi, iar vantul imi aduce in fiecare noapte o gramada de frunze uscate pe aleea din fata casei, de parca ar sti cat de mult imi place toamna si ar vrea sa mi-o tina cat mai aproape de casa. 
        Captiva asadar intre doua anotimpuri, nu am putut sa ma hotarasc daca reteta de astazi este o reteta de toamna sau una de iarna, pentru ca toate culorile din farfurie m-au dus cu gandul la un tablou de sfarsit de octombrie, insa ingredientele si modul de preparare sunt mai degraba specifice unui desert de final de an.      
      Prin urmare, deschid cu aceasta ocazie o noua colectie de retete: colectia retetelor de toamna-iarna. Chiar asa, la fel ca marile case de moda! :)


        Mai facusem de cateva ori pana acum ananas caramelizat si mi-a placut foarte mult. Cu atat mai mult cu cat reteta este extrem de simpla si nu necesita neaparat cantitati foarte exacte. De data aceasta insa am dorit sa dau o nota festiva acestui desert, astfel ca m-am hotarat sa ma joc putin cu aromele si cu texturile: am condimentat ananasul cu zeama de lamaie pentru a-i accentua gustul acrisor si am adaugat in completare un sos dulce din merisoare uscate pentru a taia oarecum din aciditate; fulgii de migdale i-am prajit pentru doar cateva secunde in tigaia incinsa si i-am adaugat chiar inainte de servire pentru a da o textura crocanta intregului preparat. Rezultatul a fost exceptional: un desert simplu, plin de arome si culoare, ideal pentru a incheia o cina festiva! O reteta de colectie, as putea spune: ananas caramelizat cu fulgi de migdale si sos de merisoare. 
  

Ingrediente (pentru 4 portii):

pentru ananasul caramelizat:
- un ananas proaspat, bine copt
- doua linguri de zahar brun
- o lingurita de scortisoara
- zeama de la o lamaie

pentru sosul de merisoare:
- 100 grame merisoare uscate
- doua lingurite de sirop auriu 
- o lingura de zahar brun
- 200 ml apa

pentru decor:
- 50 grame fulgi de migdale


Metoda de preparare:
1. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Se curata ananasul: se indeparteaza frunzele apoi se taie coaja ananasului cu ajutorul unui cutit bine ascutit.
3. Asezam anansul intr-un vas termorezistent, il stropim cu zeama de lamaie si il acoperim cu zahar brun si scortisoara. Rulam ananasul intreg prin amestecul de zahar si scortisoara astfel incat acesta sa fie acoperit uniform. Adaugam 100 ml apa si introducem vasul in cuptor.
4. Lasam ananasul sa se coaca timp de 30-40 de minute. Din 10 in 10 minute intoarcem ananasul de pe o parte pe alta si turnam deasupra cate doua-trei linguri din sosul format in vas. Daca sosul incepe sa sa ingroase prea repede mai adaugam si restul de apa. 
5. Intre timp, preparam sosul de merisoare: intr-o craticioara punem merisoarele, adaugam zaharul, siropul auriu si apa si lasam sa fiarba la foc moderat, amestecand din cand in cand, pana cand obtinem un sos dens, avand o consistenta asemanatoare cu cea a unei dulceti.
6. Cand ananasul este copt (verificam cu ajutorul unei furculite, care trebuie sa intre usor in pulpa ananasului), oprim cuptorul si lasam vasul in cuptor, cu usa deschisa. 
7. Prajim fulgii de migdale intr-o tigaie antiaderenta bine incinsa (fara ulei) timp de 30 de secunde, maxim un minut, pana cand incep sa isi schimbe usor culoarea. 


Pentru servire, taiem ananasul in rondele, apoi taiem rondelele in jumatate si indepartam partea din mijloc. Asezam pe o farfurie cateva rondele de ananas, adaugam doua - trei lingurite din sosul ramas in vasul termorezistent, punem deasupra doua lingurite de sos de merisoare iar in final presaram cativa fulgi de migdale. 


Va doresc pofta buna si un weekend excelent!





15 comentarii:

  1. Indiferent daca e un desert de toamna sau de iarna, ceea ce este sigur e ca e un desert minunat. Si ca look si, sunt convinsa, si ca gust! Mai ales pentru mine, care iubesc ananasul caramelizat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. He he, ce ma bucur ca am mai gasit o iubitoare de ananas caramelizat! :)
      Iar combinatia cu merisoare e foarte interesanta, m-as bucura sa o incerci intr-o zi!
      te pup draga mea! :*

      Ștergere
  2. Mie-mi suna chiar a Craciun aromat reteta asta :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana draga, cred ca e din cauza merisoarelor - si pe mine m-au dus cu gandul la Craciun! :)

      Ștergere
  3. superb si deliciossssss <3
    te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata super bine!! Dar am si eu o intrebare: ce fel de sirop auriu? Este facut din miere de albine?

    RăspundețiȘtergere
  5. Suna delicios!ca de arata cum arata nu mai vorbesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata grozav de bine! Eu una n-am incercat asa ceva inca, dar preparatul tau e mult prea tentant ca sa-l ratez.

    RăspundețiȘtergere
  7. Prima piesa din colectia toamna-iarna 2012....intr-un cuvant:" esquisite". Asteptam cu interes celelalte piese ale colectiei...si bineinteles..."rochia de mireasa". :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Minunat desert,delicios si aromat!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred ca a fost un deliciu! Dupa cum arata de bine, nu cred ca ai avut nevoie de musafiri la masa :)) Superb!

    RăspundețiȘtergere
  10. O reteta perfecta pentru deschiderea colectiei "toamna-iarna". Imi place mult ananasul caramelizat so cred ca in combinatie cu celelalte ingrediente e fantastic de bun. Felicitari si pentru prezentare. ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Sanatate la farfurie!Arata grozav!
    Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere