sâmbătă, 9 februarie 2013

Retete arabesti: Mejadra cu linte galbena si orez basmati [*vegan]

        E inca iarna aici, cu nopti geroase si zile in care soarele - daca chiar apare - te indeamna mai degraba sa ramai acasa, cu un ceai fierbinte si o carte buna si sa il privesti cuminte din spatele ferestrei. Asa m-am si trezit de altfel azi-dimineata: cu gandul la un ceai bun si la o carte... aromata. Cu ceaiul am rezolvat repede: un plic de Lady Grey este mai mult decat potrivit pentru aceasta perioada a anului: un gust fin, elegant de ceai negru, cu usoare arome de citrice care te duc cu gandul pe de o parte la sarbatorile de iarna care atat de repede au trecut, iar pe de alta parte, la livezi de portocali infloriti, cer senin si vacante exotice. 
        In aceasta nota usor spicy, cartea a venit oarecum de la sine: Jerusalem - by Yotam Ottolenghi si Sami Tamimi. "Jerusalem" este insa mai mult decat o simpla carte cu retete: este povestea unei calatorii in lumea minunata a aromelor si condimentelor, este o incursiune intr-o lume in care mirodeniile au puterea de a scoate din anonimat chiar si cele mai banale fructe sau legume. Pana acum v-am prezentat deja doua retete dulci inspirate din cartile lui Ottolenghi: muffins cu crumble, afine si mar verde si muffins cu prune si marzipan, iar astazi a venit randul unei retete sarate: mejadra cu linte galbena si orez basmati. 
        Mejadra (Mujaddara) este o reteta traditionala arabeasca, cu linte, orez si ceapa prajita. In mod traditional, se foloseste linte verde sau maro, insa eu am ales o varianta mai light de linte galbena, iar fata de reteta originala a lui Ottolenghi, am adaugat pe final zeama de lime si frunze proaspete de coriandru. Am obtinut astfel un preparat perfect aromat, potrivit pentru a fi servit atat cald cat si rece, ideal pentru un pranz in familie.

reteta cu linte galbena si orez basmati

>>>> urmeaza reteta

Ingrediente (pentru 4 portii):

- 150 grame linte galbena
- doua cepe mari
- doua linguri de faina
- 200 ml ulei de floarea soarelui

- 2 lingurite seminte de cumin
- o lingurita seminte de coriandru
- 180 grame orez basmati
- doua linguri ulei de masline
- 1/2 lingurita turmeric pudra
-1/2 lingurita scortisoara macinata
- 1/2 lingurita garam masala
- 1/2 lingurita zahar

- zeama de la o jumatate de lime
- frunze proaspete de coriandru
- sare roz de Himalaya
- piper negru proaspat macinat

retete arabesti vegetariene: mejadra

Metoda de preparare:
1. Lasati lintea la inmuiat peste noapte: asezati 150 grame de linte intr-o craticioara, adaugati apa rece din belsug si lasati acoperit timp de 10-12 ore.
2. Lintea se clateste bine cu apa rece si se pune la fiert in apa (fara sare) timp de 12-15 minute la foc mediu. Cand este fiarta, se ia de pe foc, se scurge de apa si se clateste din nou in cateva randuri de apa rece. Se lasa la scurs intr-o strecuratoare.
3. Ceapa se curata de coaja si se taie in fasii subtiri. Se aseaza apoi pe o farfurie, se presara faina si putina sare si se amesteca cu varfurile degetelor pana cand fasiile de ceapa sunt acoperite de faina.
4. Intr-un wok se incing 200 ml ulei de floarea soarelui. Cand uleiul este foarte bine incins, se adauga ceapa (in transe, nu toata intr-o singura tura), se micsoreaza focul la mediu si se lasa ceapa la prajit timp de 5-6 minute, pana cand devine crocanta si incepe sa capete o culoare maronie. Se pune la scurs pe un servetel de bucatarie si se presara cu putina sare. Se repeta operatiunea pana cand se epuizeaza intreaga cantitate de ceapa.


5. In continuare, se foloseste acelasi wok (scurgem uleiul folosit si stergem wok-ul cu un prosop uscat). Prajim "pe uscat" semintele de cumin si cele de coriandru (sunt suficiente 40-60 de secunde pentru ca semintele sa fie prajite). 
6. Se adauga orezul si uleiul de masline si se prajeste in continuare orezul, timp de un minut, pana cand bobul de orez devine transparent.
7. Se adauga condimentele, in ordine: turmericul, scortisoara, garam masala si zaharul, iar incontinuare sarea si piper negru proaspat macinat.
8. Se adauga apa si se lasa sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 15 minute. Evitati sa amestecati foarte des, pentru a nu zdrobi bobul de orez.
9. Pe final, adaugati lintea, apoi zeama de lime si frunzele proaspete de coriandru, tocate marunt, iar in continuare amestecati in aceasta compozitie jumatate din cantitatea de ceapa prajita.

Asezati o cantitate generoasa de mejadra in boluri, garnisiti cu fasii de ceapa crocanta si serviti cald sau rece, alaturi de un pahar cu iaurt.

retete arabesti vegane: mejadra

Va doresc pofta buna si un weekend hot & spicy! :)

*Particip cu aceasta reteta la Provocarea "Dulce Romanie" organizata in aceasta luna de Ioana @ Pasiune si culoare.

8 comentarii:

  1. O mancare aspectuoasa si plina de arome!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bucataria araba este atat de diferita de a noastra, insa ofera o mare varietate de gusturi, o sa ne mai prezinti si alte mancaruri specifice arabilor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A este, bucataria arabeasca e intr-adevar diferita dar plina de savoare. Eu am descoperit-o relativ recent si imi place foarte mult, astfel ca vor mai urma cu siguranta si alte retete. :)

      Ștergere
  3. Andra, probabil ca nu am inteles eu bine, dar lintea dupa ce se fierbe cand se amesteca cu restul compozitiei(orezul basmati & condimentele & ceapa)? Cand se serveste?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru atentionare! Acum am recitit si eu textul si am realizat ca am uitat sa adaug si lintea :)
      Lintea se adauga la final (pasul 9). Am sa corectez si textul imediat.

      Ștergere