joi, 4 aprilie 2013

Retete de primavara: salata de naut cu asparagus, ceapa verde si ardei la grill [*vegan]


...si o invitatie la poveste :)


        Imi plac foarte mult povestile - fie ele despre mancaruri, retete, calatorii sau carti minunate - si am asa un feeling (dupa toate comentariile frumoase pe care le primesc de la voi) ca si voua va plac aceste povesti in aceeasi masura. De aceea, atunci cand Daiana a hotarat sa deschida o noua sectiune pe blogul ei Simplu si Bun, am raspuns fara sa stau prea mult pe ganduri. Pe Daiana (jumatatea simpla si buna din spatele blogului cu acelasi nume) sper ca o cunoasteti deja: ea este autoarea unor torturi exceptionale, atat din punctul de vedere al ingredientelor folosite (trust me, am avut ocazia sa gust un tortulet si am fost impresionata de textura densa si bogata a blatului si de gustul fabulos: dulce si fin al tortului) cat si din punctul de vedere al decoratiunilor - unice prin simplitate si creativitate. De asemenea, Daiana si Cosmin organizeaza impreuna cu Codruta @ www.codrudepaine.ro o serie de ateliere de paine artizanala (cu maia). Am avut bucuria si onoarea sa particip la atelierul organizat in luna Martie si pot sa va spun ca pe langa faptul ca am cunoscut niste oameni minunati, am invatat o multime de lucruri noi, mi-am imbunatatit tehnica de shaping si scoring si chiar am prins curaj in a lucra mai mult cu faina integrala. 
        Astea fiind spuse, haideti sa descoperim impreuna povestea despre care discutam in deschidere! Daiana a propus o tema pe cat de interesanta, pe atat de fascinanta si plina de mister: este vorba de povestea ingredientelor.
Regulile sunt simple: 
1. In fiecare luna, se aleg doua bloguri-gazda, care propun doua ingrediente. Cele doua bloguri preiau initiativa in prima zi a lunii si lanseaza o invitatie deschisa tuturor celor interesati (bloggeri de food, pasionati in ale bucatariei, bucatari cu diploma, sau chefi de ocazie). 
2. Cei care accepta invitatia sunt rugati sa publice pe bloguri sau pe site-urile proprii cat mai multe informatii despre ingredientele respective. Informatiile pot fi gasite in carti de specialitate, pe internet, prin cercetari proprii, discutii cu specialisti ori din orice alte surse care pot fi considerate valabile.
3. Postarea va contine un link catre initiatorul povestii (www.simplusibun.ro), un link catre blogul-gazda, povestea ingredientului ales si eventual o reteta proprie care sa puna in valoare ingredientul respectiv.
4. Blogurile gazda vor centraliza toate postarile cu referire la ingredientul ales si le vor publica la sfarsitul lunii intr-o mini biblioteca on-line cu toate informatiile culese despre ingredientul respectiv.

        Acestea fiind spuse, deschidem "Povestea ingredientelor" cu doua ingrediente care sper sa va starneasca interesul si sa va inspire sa le cunoasteti in detaliu:
- faina - gazduita in aceasta luna de Daiana pe blogul ei www.simplusibun.ro
- sarea - gazduita in aceasta luna de mine pe Menta si Rozmarin :)

        Va invit asadar sa imi trimiteti articolele voastre despre sare pe mail, la metasirozmarin@gmail.com pana cel tarziu 28 aprilie 2013.
        De asemenea, va invit sa va alaturati grupului "povestea ingredientelor" organizat pe Facebook, pentru a fi la curent cu regulile si noutatile cu privire la aceasta minunata initiativa. 

*****

        Desi vremea de afara ne invita mai degraba la sanius decat la plimbari lungi prin parcuri, eu va propun totusi o reteta cu iz de primavara: asa, ca sa ne inveseleasca pranzul, sau cina, si sa ne duca cu gandul la zilele calde si insorite care ar trebui sa ne bucure sufletele in luna aprilie. 
        Este vorba de o salata calda, cu naut si legume de primavara la grill, asezonata cu o vinegreta simpla, din ulei de masline extravirgin si zeama proaspata de lamaie - suficienta pentru a-i da o nota lejera, primavaratica.

Salata de naut cu asparagus, ceapa verde, broccoli si ardei




Ingrediente (pentru doua portii):

pentru salata:
- 200 grame naut (fiert si despielitat)
- 4 fire de asparagus
- patru fire de ceapa verde
- doi ardei de marime medie
- cateva buchetele de broccoli

pentru dressing:
- 50 ml ulei de masline extravirgin
- zeama de la o jumatate de lamaie
- sare roz de Himalaya
- piper negru proaspat macinat
- cativa fulgi de chilli rosu

Metoda de preparare:
1. Se pun buchetele la fiert, in apa clocotita cu putina sare si se lasa sa fiarba timp de 4-5 minute. Se scot intr-un castron cu apa si cateva cuburi de gheata, se lasa sa se raceasca, dupa care se scot intr-o strecuratoare si se lasa la scurs.
2. Se curata ceapa verde si asparagus-ul si se prajesc in tigaia de grill incinsa (fara ulei) timp de 3-4 minute.
3. Ardeii se curata, se taie in fasii de 2-3 cm latime si se prajesc si ei pe grill timp de 5 minute. Se scot intr-un castron, se presara cu putina sare si se curata de pielita arsa.
4. Se pregateste dressing-ul: se amseteca uleiul de masline extravrgin cu zeama de lamaie, sarea, piperul si fulgii de chilli.

        Pentru servire, se aseaza intr-o farfurie boabele de naut, se adauga legumele prajite la grill, iar in final se adauga dressing-ul.
       Salata se poate servi atat calduta (cat timp legumele inca nu s-au racit) cat si rece, in functie de preferinte.

Salata de naut cu asparagus, ceapa verde, broccoli si ardei

Va doresc pofta buna si va astept cu drag in aceasta luna cu povestile voastre despre sare! <3

4 comentarii:

  1. O alta initiativa frumoasa inaugurata de oameni dragi mie. <3. Felicitari!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Raspund invitatiei si ma invit la masa :) ca tare jinduiesc!

    RăspundeţiȘtergere