marți, 23 iulie 2013

Taste of Italia: spaghetti ai pomodorini e basilico - spaghetti cu rosii si busuioc [*ovo-vegetarian]

3 ingrediente principale, 15 minute timp total de preparare si un preparat pe care daca ar fi sa il denumesc altfel decat "spaghetti ai pomodorini e basilico", l-as denumi simplu: "Italia on a plate"


[for English recipe please click here]



        Nu stiu cum sa explic asta cu a ti se face dor de o tara, oamenilor normali presupun ca li se face dor de alti oameni nu de o tara intreaga, dar mie va spun sincer ca mi se face dor de Italia cel putin o data pe saptamana, daca nu chiar mai des. Cu atat mai mult vara, cand visez la plaje cu nisip fin si mare cristalina, la forfota Romei intr-o seara de August, la un spritz pe marginea unui canal obscur in Venetia, la o plimbare racoritoare prin padurile de langa Monterenzio, ori la o cina imbelsugata alaturi de prieteni dragi pe care ii vad mult prea rar!



        Si daca mi se face dor de Italia, de obicei am doua variante: trag o fuga pana acolo - ceea ce daca ar fi posibil sa se intample o data pe luna sau macar o data la doua luni ar fi ideal, dar in general se intampla o data-de doua (si rareori de 3-4) ori pe an, sau iau la puricat L'enciclopedia della Cucina Italiana in cautare de retete care sa imi aduca o bucatica de Italia in farfurie si in suflet.
        De aceasta data insa, nu am ales nici una dintre cele doua variante de mai sus: oricat de mult mi-as dori, pana in septembrie nu am cum sa ajung pe meleaguri italiene, iar pentru o farfurie de spaghetti cu rosii si busuioc zau ca nu trebuie sa citesti cine-stie-ce encicopedii, si nici macar o reteta foarte elaborata nu e necesara, pentru ca in definitiv, sunt atat de putine ingrediente in aceasta reteta incat ne putem juca foarte usor cu cantitatile.

spaghetti al pomodoro e basilico

In orice caz, cu titlu absolut orientativ, iata in continuare reteta si cantitatile pentru spaghetti cu rosii si busuioc:

Ingrediente (pentru doua portii):
- 300 grame spaghetti
- 150 grame rosii santini 
- doi catei de usturoi
- doua linguri de ulei de masline
- cateva frunze proaspete de busuioc
- sare Maldon pentru condimentare
- sare de mare pentru fiert spaghetele
- piper negru proaspat macinat

Metoda de preparare:
1. Puneti 2,5 litri de apa la fiert impreuna cu doua lingurite generoase de sare de mare.
2. Cand apa incepe sa clocoteasca, adaugati spaghetele si lasati-le la fiert timp de 3 minute daca sunt proaspete si conform indicatiilor de pe ambalaj daca folositi spaghete uscate.
3. Separat, incingeti uleiul intr-o tigaie si adaugati usturoiul zdrobit usor cu latul cutitului. Dunstuiti usor usturoiul timp de 2-3 minute apoi scoateti-l afara.
4. Adaugati rosiile taiate in jumatate si dunstuiti-le usor timp de 2-3 minute, cat se imbine usor cu uleiul aromat, fara insa sa se zdrobeasca sau sa se inmoaie prea tare.
5. Cand spaghetele sunt fierte, adaugati-le in tigaie, impreuna cu doua linguri de apa in care au fiert, condimentati cu sare maldon si piper si lasati-le pe foc timp de inca 2 minute.
6. Scoateti pastele pe doua farfurii, condimentati cu piper negru proaspat macinat si cu cateva frunze proaspete de busuioc si serviti imediat.

spaghetti al pomodoro e basilico

Va doresc pofta buna si o saptamana excelenta!

You can also read the recipe in English on www.mintandrosemary.com

5 comentarii:

  1. Tatiana Jurubita23 iulie 2013, 12:51

    Bune, buna....merci pt inspiratie....chiar ma gandeam ce sa mai fac de mancare acasa...direct pe aceste paste...rosii detinem cat cuprinde in gradina si basilico cu gust de Grecia (am carat ghiveciul cu busuioc din Thassos) .....deci la treaba. Iti urmaresc blogul de mult timp si postarile pe facebook, te admir....O zi minunata iti doresc....din tara ...pt tine acolo. Sper ca londoneziiiiiiii sunt "fericiti" azi cu vestea nasterii unui bebe in familia regala...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tatiana, estii o draguta!
      Iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase!
      Nici nu vreau sa imi imaginez ce bunatate ai sa faci tu acolo cu rosii de gradina si ah, busuiocul ala din Grecia!
      Te pup draga mea! :*

      Ștergere
  2. Imi plac! Voiu incerca si variant ta -eu am pregatit cu rosii la cuptor, vei vedea la inceputul lui august variant mea. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia astept Cristina! Am eu un feeling ca e o bunatate ce ai facut tu acolo!
      te imbratisez cu drag :*

      Ștergere
  3. multumim pentru reteta, :D tot ce iti pot ura este ... sai ai posibilitatea sa ajungi sa iti vezi prietenii atat de des pe cat iti doresti :)

    RăspundețiȘtergere